Ga direct naar: de inhoud, hoofdnavigatie

Udor

Udor is geboren op 27 juni 2001 bij ons op stal. Onze merrie Lendor-Burga (Frühling X Uddel) hebben wij het jaar ervoor laten dekken door de hengst Olivi. Het was voor ons een gok hoe e.e.a. zou uitpakken, het zou immers ons eerste veulen worden.
Olivi hadden wij op een hengstenshow zien lopen en wij vonden hem wel goed bij onze merrie passen.
foto van Udor

Udor was van jongs af aan altijd een beetje een brekebeen. Zo moesten wij hem reeds op een leeftijd van 9 maanden oud laten castreren. De merries en het merrieveulen waar hij mee in de wei liep begonnen te veel van zijn aandacht te krijgen.
De castratie zelf ging voorspoedig, het herstel ging echter minder goed. Als snel werd duidelijk dat er een stevige ontsteking zat aan te komen. Antibiotica en afspuiten met koud water moesten voor verbetering zorgen. Al met al een hele klus met een opstandige jaarling, maar uiteindelijk is alles toch goed gekomen.

Als gespeende en gecastreerde jaarling werd hij vervolgens door een misverstand ineens in zijn wei geconfronteerd met een kudde fokmerries met veulens. Als net geruinde jaarling delf je al snel het onderspit tegen een boze merrie en het gevolg was een mooie schieffel op zijn voorbeen.
Als je dan later in het seizoen ook nog 2x met een been in het draad komt te zitten, wat weer afspuiten en antibiotica met zich meebracht, dan word je wel eens wantrouwig als de veearts voor een reguliere controle of een griepprik bij je in de buurt komt.

Jeugd

Als 2-jarige ging het leven rustig aan hem voorbij. Hij liep samen met een leeftijdsgenoot in de wei en groeide op tot een lang, slap en slungelig paard.
Door zijn vroegtijdige castratie groeide hij wel vlot de hoogte in en al snel werd duidelijk dat hij niet tot de kleinste zou gaan behoren.
Op 3-jarige leeftijd is hij zadelmak gemaakt door Jan Oldejans uit Oosterhesselen. Zijn schofthoogte was toen al zo'n 1.78 m. Springen was niet echt voor hem weggelegd, maar inzicht in dressuur had hij wel. Terug op stal is hij direct door onze stalruiter Karin zich verder in de dressuur gaan bekwamen. Ondertussen groeide hij nog lekker door en inmiddels meet hij bijna 1.84 m.
Op wedstrijden werd hij een graag geziene gast, die zelden zonder winstpunt(en) naar huis ging. Vanwege de ervaring van Karin doorliep Udor snel zijn diverse klasses en liep uiteindelijk als 7-jarige in de klasse Z2.

Tegenwoordig

Begin 2009 werd er gestart in het ZZ-Licht en daar liep hij vrij soepeltjes doorheen en ook het ZZ-zwaar gaf niet zo veel problemen. Sedert april 2010 worden de eerste schreden gezet in de Lichte Tour. Door zijn handicap (Udor heeft een lichte vorm van hanentred rechtsachter, wat eigenlijk alleen in stap zichtbaar is) is het afwachten wat voor punten hij daar zal krijgen. In deze hogere klasses tellen de punten voor de stap namenlijk dubbel. We vertrouwen er echter op dat hij op de andere onderdelen zoveel over heeft dat dit de stap kan compenseren. En als hij een goede dag heeft dan zie je er bijna niets van.
Inmiddels zijn al weer de nodige punten in de Lichte Tour (zowel Prix St. George als Intermediaire I) binnen en is het trainen voor de Midden Tour (Intermediaire II).

Met enige regelmaat lessen Karin en Udor bij Annemieke Vincourt in Veeningen. Annemieke heeft zelf op Grand Prix niveau gereden en is momenteel als Bondstrainer verbonden aan het Syrische en Taiwanese Dressuurteam.