Ga direct naar: de inhoud, hoofdnavigatie

Veel gestelde vragen

Iedere (beginnende) schapenhouder wordt regelmatig geconfronteerd met vragen waar hij zo snel geen antwoord op weet. Op deze pagina proberen wij op een aantal veel gestelde vragen een antwoord te geven.
Kudde schapen

Het Hampshire Down schaap kunt u het beste houden op een stuk schraal weiland. Van een vette, goed bemeste koeienweide kunnen de dieren al snel dun aan de mest worden.

Veel gestelde vragen

*Hoe kan ik zien of mijn schapen last hebben van maden?
*Wanneer kan ik maden verwachten?
*Wat kan ik ter voorkoming en bestrijding van maden doen?
*Ik heb mijn schapen in een nieuw stuk wei gezet en nou zijn er enkele aan de diaree. Wat kan ik daar aan doen?
*Kan ik mijn schapen regelmatig op het zelfde stuk wei laten lopen?
*Wanneer kan ik mijn ooien het beste laten dekken?
*Wat is zwoegerziekte?
*Kan ik meerdere rammen in dezelfde weide laten lopen?

Hoe kan ik zien of mijn schapen last hebben van maden?
Schapen die last hebben van maden gaan afwijkend gedrag vertonen. Het is daarom wenselijk dat u regelmatig eens rustig naar uw schapen kijkt en ziet hoe zij zich gedragen en bewegen. Een schaap met maden zal vaak met zijn achterpoten naar zijn buik slaan, half rond gaan staan en naar de besmette plek kijken en soms door de wei gaan rennen.
Terug naar Index

Wanneer kan ik maden verwachten?
Maden komen meestal voor bij vochtig, broeŽrig weer. Vliegen leggen dan graag hun eieren in de vacht van het schaap (vaak op plaatsen die door aangekoekte mest toch al wat smeriger zijn). Binnen een aantal dagen komen de eieren uit en de maden vreten zich een weg door de wol naar de huid van het schaap en vreten zich vervolgens verder het schaap in.
Terug naar Index

Wat kan ik ter voorkoming en bestrijding van maden doen?
Voorheen kon u uw schapen periodiek besproeien met een mengsel van water en Neocidol. Dit product is echter enige tijd niet meer in Nederland verkrijgbaar geweest (wellicht dat uw handelaar in diervoeders nog wat oude voorraad achter in het magazijn heeft staan). Maar is nu toch weer verkrijgbaar, zij het tegen een forse prijs. Als alternatief zijn er tegenwoordig enige producten op meer natuurlijke basis in de handel. Deze hebben echter naar mijn mening een mindere werking dan Neocidol.
Terug naar Index

Ik heb mijn schapen in een nieuw stuk wei gezet en nou zijn er enkele aan de diaree. Wat kan ik daar aan doen?
Dit kan het gevolg zijn van een teveel aan eiwitten in de wei. Met name als er wat jonger gras in de wei aanwezig is, of als er teveel (kunst)mest is gebruikt kan dit fenomeen zich voor doen. Niet alle schapen zijn hier even gevoelig voor. Denkt u er bij het bemesten van het land wel aan om geen (of zeer weinig) varkensmest te gebruiken. In varkensmest zit koper en de meeste schapenrassen zijn hier (zeer) gevoelig voor.
Schapen die aan de diaree zijn kunt u het beste een paar dagen apart zetten en bijvoeren met hooi. Ook (gewelde) bietenpulp kan voor vermindering van diaree zorgen. Bij lammeren geven wij vaak water met een electrolyten-mix te drinken. Ook geven wij de lammeren wel eens wat stierenbrok als aanvulling.
Terug naar Index

Kan ik mijn schapen regelmatig op het zelfde stuk wei laten lopen?
Het is aan te raden om zoveel mogelijk van schone stukken weiland gebruik te maken. U loopt dan het minste kans op een wormbesmetting en hoeft dan ook minder te ontwormen. Veel ontwormen brengt weer een mogelijke resistentie tegen het ontwormingsmiddel met zich mee. Indien mogelijk zouden een gebruikt stuk wei eerst door een andere diersoort (paard of koe) begraasd moeten worden. Dan is het grootste deel van de wormbesmetting (meestal in de toppen van het verse gras) al weggegeten voordat uw schapen het land in gaan.
Terug naar Index

Wanneer kan ik mijn ooien het beste laten dekken?
De Hampshire Down is een schaap met een lange vruchtbare periode. Het ligt dus aan u wanneer u lammeren wilt hebben en wat u er mee wilt gaan doen (Paaslam, eigen aanfok kudde etc.). Ook speelt mee of u wel of geen stalruimte hebt. Heeft u onvoldoende ruimte dan kunt u beter wat later lammeren laten komen, deze kunnen dan al vlot bij de moeder in de wei blijven.
Over het algemeen is de Hampshire Down een ras dat gemakkelijk en zonder hulp haar lammeren op de wereld zet (je kan er bijna de klok op gelijk zetten, zo stipt zijn ze wat de geboorte betreft. Zelf laten wij onze ooilammeren het eerste jaar niet dekken. Wij wachten liever tot ze uitgegroeid zijn.
Terug naar Index

Wat is zwoegerziekte?
Zwoegerziekte wordt veroorzaakt door een virus met de vervelende eigenschap dat het zich jaren kan verbergen. Een besmet schaap zal het virus niet meer kwijtraken en dus ook niet genezen. Het schaap kan in al zijn organen aangetast worden. De enige oplossing om zwoegervrij te worden is het opruimen van de besmette dieren.
Terug naar Index

Kan ik meerdere rammen in dezelfde weide laten lopen?
Ja, dat kan. Houdt u er echter wel rekening dat rammen die gedekt hebben niet direct weer in de groep teruggeplaatst kunnen worden. Het beste kunt u ze eerst even dicht op elkaar ophokken, dan hebben ze geen gelegenheid om om te vechten en kunnen ze aan elkaar wennen. Geef ze een paar dagen weinig eten en zet ze vervolgens in een ruime wei met voldoende gras. Ze zullen dan geen zin hebben om te vechten.
Terug naar Index