Ga direct naar: de inhoud, hoofdnavigatie

Gezondheid

Veel informatie over ziektes bij schapen kunt ook vinden op de site van de Gezondheidsdienst voor Dieren of bij het Ministerie van LNV. Ook het RVV en ID-Lelystad kunnen u meer vertellen. En kijk ook eens op Wikipedia.
hampshire

Een gezond schaap haalt twaalf tot vijftien keer per minuut adem, heeft een pols van 70 tot 90 slagen per minuut en een temperatuur tussen de 38,5 en 40 graden.

Verschillende ziektes
Schapen kunnen verschillende ziekten krijgen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen besmettelijke dierziekten met min of meer ernstige economische gevolgen en overige dierziekten. De bekendste dierziekten die schapen kunnen treffen, zijn mond- en klauwzeer, zwoegerziekte, en scrapie.
Bekend wil overigens nog niet zeggen dat ze veel voorkomen. Zwoegerziekte en scrapie komen meer voor bij de bedrijfsmatige houderij dan bij de kleinschalige en hobbyhouderij. Mond- en klauwzeer wordt veelal ingesleept via de internationale veehandel

Besmettelijke ziektes
Ook zijn er nog de zogeheten zo÷nosen, ziekten die ook besmettelijk zijn voor de mens, zoals brucellose, listeriose en zere bekjes.
Nieuw is blauwtong, waarvan in 2006 voor het eerst in Nederland en BelgiŰ een bijzondere variant (serotype 8) opdook. Inmiddels zijn er sedert 2008 in Oost-Nederland ook al gevallen bekend van serotype 6 en in Zuid-Europa komen serotype 1,2,4,9, en 16 voor.
Schapen- en geitenpokken en pest van kleine herkauwers komen (nog) niet voor in Nederland.
Sommige ziekten, zoals mond- en klauwzeer, zijn aangifteplichtig.
Let op bij het importeren van dieren uit andere contreien. Schapen kunnen ziektekiemen bij zich dragen van exotische ziektes als Pest bij schapen en geiten (PPR).